ישנם שני גורמים שונים האחראים על מתן פיצויים לנפגעים לאחר תאונות דרכים שהתרחשו במהלך העבודה, או בדרך אל או בדרך מהעבודה. הגוף הראשון הוא הביטוח הלאומי אשר במסגרתו רשאי האדם לתבוע פיצויים בגין פגיעת עבודה, הגוף השני הוא חברת הביטוח במסגרת ביטוח חובה המעניק פיצוי לפגיעות גופניות בנפגעי תאונות דרכים. קיימים יחסי גומלין סבוכים בין התביעות השונות והזכויות לקבלת פיצוי משני גורמים אלו.
מה צריך לעשות בזמן תאונת דרכים הקשורה לעבודה?
כבכל תאונת דרכים השלבים הראשונים דומים וכוללים רישום פרטים רבים ככל הניתן בדבר התאונה:
• תיאור התאונה
• תאריך וזמן התרחשות התאונה
• מספרי הרישוי של הרכבים אשר היו מעורבים בתאונה
• מספרי תעודת הזהות של הנהגים שהיו מעורבים בתאונה
• פרטי הרישיונות של הנהגים המעורבים בתאונה: מספר הרישוי, מועד תפוגה, סוג הרישיון
• פרטי התקשרות של הנהגים המעורבים: כתובת, טלפון, סלולרי, דואל וכל אמצעי אחר.
• פרטים ופרטי התקשרות של עדים שראו את התאונה (שם, ת"ז, כתובת, טלפון וכדומה).
• צילום התאונה במידת האפשר, גם באמצעות הטלפון הסלולרי.
• קבלת טיפול רפואי מיידי תוך דיווח כי מדובר בתאונה שהתרחשה בהקשר של העבודה, ושמירת המסמכים הרפואיים המעידים כי מדובר בתאונת דרכים הקשורה בעבודה.
• החתמת המעסיק (או הצהרת עצמאי) על טופס המאשר כי מדובר בתאונת עבודה.
• קבלת אישור מהמשטרה על תאונת הדרכים.
• פנייה לקבלת ייעוץ משפטי בדבר הדרך הנכונה והיעילה להמשיך עם התביעות השונות.
• פנייה לרופא המשפחה לקבלת ימי פגיעת עבודה (סיקים) והמשך מעקב, דיווח ושמירת כל מסמך רפואי הנוגע להחמרה או שינוי במצב הבריאותי הנובע מהתאונה.
למה צריך לדאוג בקבלת טיפול רפואי לאחר התאונה?
לאחר קבלת הפרטים במקום התאונה יש לגשת לקבלת טיפול רפואי. חשוב להבדק לאחר תאונת דרכים כיוון שיתכן והסימפטומים יופיעו רק מספר שעות לאחר התאונה. חשוב לידע את הצוות הרפואי כי מדובר בתאונה שקשורה בעבודה (נסיעה וחזרה ממקום העבודה נכללים בנסיעות הקשורות לעבודה). ודאו כי הרופא ציין כי מדובר בתאונת עבודה ושמרו על המסמכים הרפואיים, אלה יהיו קבילים כראיות לביטוח הלאומי.
במידה וחלה החמרה לאחר התאונה – דווחו עליה לרופא המשפחה וקבלו ממנו תעודות רפואיות לפגע בעבודה. תעודות אלו מאשרות קבלת פיצוי מביטוח לאומי על ימי מחלה בגין תאונת עבודה. ניתן לקבל תעודות אלו לאחר קבלת טופס מהמעסיק שבו הוא מצהיר כי מדובר בתאונת עבודה. (טופס בל / 250 לשכיר וטופס בל / 283 לעצמאי).
פניה לייעוץ משפטי – בשביל מה?
למרות שהתביעה לחברת הביטוח בגין תאונת דרכים והתביעה לביטוח הלאומי בגין תאונת עבודה הן לכאורה שתי תביעות שונות שיש לתבוע את שתיהן, הרי שקיים קשר בין התביעות.
על מנת להעריך את סכום הפיצוי אותו הנפגע יקבל, יש צורך בועדה רפואית או ייעוץ של רופא מומחה. כאשר ההחלטה היא של הועדה הרפואית של הביטוח הלאומי, ההחלטה מחייבת גם את חברת הביטוח. ישנם שיקולים שונים להעדיף דיון בועדה רפואית מסוג כזה או אחר, בהתאם לנסיבות המקרה – זו הסיבה שחשוב להתייעץ עם עורך דין לפני הגשת התביעות.
מצד אחד, הועדה הרפואית של ביטוח לאומי נוטה לקבוע אחוזי נכות נמוכים יחסית – כך שבמקרים רבים תהיה העדפה לבקש מבית המשפט לקבוע מומחה רפואי שיתן חוות דעת עצמאית ללא תלות בועדה כדרך לקבוע את הפיצויים המגיעים מחברת הביטוח. מצד שני, ניתן לערער על קביעת הועדה של ביטוח לאומי אחת לששה חודשים ולשנות את אחוזי הפגיעה שנקבעו, בעוד הסכום שיפסק כפיצוי על ידי חברת הביטוח נקבע במועד אחד ואינו ניתן לשינוי.
מהו גובה הפיצוי המירבי שניתן לקבל?
מטרת המחוקק הייתה כי אדם יקבל פיצוי פעם אחת בעבור הנזק, בהתאם לסכום הפיצוי הגבוה יותר המגיע לו מביטוח לאומי ומחברת הביטוח. במידה וביטוח לאומי משלם סכום פיצוי כלשהו, סכום זה מקוזז מהפיצויים שינתנו על ידי חברת הביטוח. אם לדוגמה מגיעים לאדם 100,000 ₪ פיצויים מביטוח לאומי ו-200,000 ₪ מחברת הביטוח, הנפגע יקבל 100,000 ₪ מביטוח לאומי ו-100,000 ₪ מחברת הביטוח.
כאשר דמי הביטוח הלאומי גבוהים מהפיצויים המגיעים למבוטח מטעם חברת הביטוח, עדיין ניתן לקבל תוספת של 25% מגובה הפיצויים בביטוח חובה בנוסף על הפיצויים מביטוח לאומי, במידה והתאונה התרחשה בעת שהעובד נסע ברכב שאינו של המעסיק.
ביטוח לאומי משלם עבור פגיעת עבודה סוגי פיצויים שונים: הוצאות על טיפול רפואי, הוצאות של ימי מחלה שנגרמו עקב הפגיעה (דמי פגיעה), וכן מענק פגיעה או גמלת פגיעה עקב נכות קבועה שנקבעה כתוצאה מהפגיעה, בהתאם לאחוזי הפגיעה שנקבעו. במידה ונקבעה גמלת פגיעה לאדם צעיר, הרי שהפיצויים מחושבים גם על סמך הגמלות העתידיות, דבר העלול להקטין בצורה משמעותית את גובה הפיצוי המיידי שיתקבל.
מתי תאונת דרכים נחשבת לתאונת עבודה?
תאונת דרכים נחשבת לתאונת עבודה אם היא התרחשה ברכב של המעביד או בשעות העבודה כתוצאה מפגיעה על ידי רכב המעביד. בנוסף, אם תאונת הדרכים התרחשה בשעות העבודה, במהלך העבודה, בדרך אל העבודה ובדרך מהעבודה – כל אלו יחשבו כתאונות עבודה.
בכדי לקבל פיצוי מביטוח לאומי יש להוכיח כי התאונה התרחשה בהקשר העבודה. נסיעה אל העבודה ובחזרה מהעבודה אל הבית נחשבת כתאונת עבודה, אולם מה קורה אם העובד סטה ממסלולו הרגיל או שהתאונה התרחשה בחניית ביתו של העובד? גם במקרים אלו רצוי להתייעץ עם עורך דין כדי לברר את מלוא הזכויות. לרב, כאשר התאונה מתרחשת בחצר ביתו של העובד, ובמידה והחנייה מגודרת ובשליטה מלאה של העובד – כנראה שתאונה זו לא תחשב כתאונת עבודה אולם במקרים רבים היא עשויה להחשב גם כתאונת עבודה.
כאשר מדובר בסטייה ממסלול הנסיעה שבין בית העובד ומקום העבודה העניין הופך סבוך אף יותר. במידה והסטייה ממסלול הנסיעה הייתה עניין מתוכנן, חד פעמי, ולא קרה עקב תנאי דרך שונים (פקקים, מזג אויר וכדומה) הנסיעה לא תוכר, ככל הנראה, כנסיעה לצרכי עבודה. כאשר הסטייה מהמסלול היא סטייה שבשגרה, כגון לקחת ילד מהגן בדרך מהעבודה, או שהיא נגרמה בשל תנאי דרך שונים – במרבית המקרים היא תוכר כנסיעת עבודה. במידה והנסיעה כללה הסעת אחר אל מקום עבודתו, ייתכן והתאונה תוכר עבורו כתאונת עבודה ואילו המסיע יתבע כבתאונת דרכים רגילה.
מידע נוסף בנושא:
עורך דין עבודה – עו"ד ברק רון